Elokuussa tapahtuu!

Kategoriassa: Tapahtumat — silmukka 13:19 keskiviikko, elokuu 2, 2017

 

Vko 32 suljettu. Su 6.8. – ti 15.8. kauppiaan kesäloma! Paikalla siis taas keskiviikkona 16.8.

19.8. lauantaina LEM & KVG Pop Up tulee uudelleen :)

25.-26.8. perjantai ja lauantai Les Petits Points Parisiens Pop Up – Pariisi tulee Tampereelle!

 

Heinäkuussa on ollut aivan ihanaa nähdä kaikkia lomalaisia – niin täältä Tampereelta kuin muualtakin Suomesta! Ensimmäinen kesä Silmukassa on mennyt vähän tunnustellessa, että tarvitseeko kesälläkin neuloa. Ja tietysti pitää! Vaikka helteet eivät ole lomalaisia juuri kohdanneet, niin vähintäänkin hyvät kässäilykelit on olleet :) Kiitos siis kaikille, jotka otitte Silmukan yhdeksi lomareissun tai lomapäivän kohteeksi!

Elokuussa vuorostaan kauppias lomailee reilun viikon ja kerää voimia tulevaan syksyyn. Silmukka on lomalla viikolla 32 ja vielä seuraavan viikon tiistain. Sitten alkaakin tapahtua, sillä luvassa on kaksi upeaa pop up -tapahtumaa! Lauantaina 19.8. Lanitium ex Machina ja KVG Woolworks valloittavat Silmukan upeine käsinvärjättyine lankoineen. Jos heidän kevään vierailunsa meni ohi, niin nyt on oiva tilaisuus päästä hypistelemään ja hankkimaan näitä kauniita lankoja. Liity mukaan Facebookin tapahtumaan.

Seuraavalla viikolla sitten saammekin pop up -vieraan hieman kauempaa. Pariisin Montmartrella sijaitsevan Les Petits Points Parisiens-kaupan Anne tuo omat värjäyksensä Suomeen ja Silmukkaan. Näitä harvinaisia herkkuja ei ole ollut myynnissä kuin Annella itsellään, joten olemme todella onnekkaita! Luvassa on pehmeää merinoa ja ylellistä silkkimohairia hempeissä ja tyylikkäissä väreissä. Pop up tapahtuma on kaksipäiväinen ja Annen löydät putiikilta perjantaina ja lauantaina 25.-26.8. Facebookin tapahtumassa lisää!

 

Knit In Public

Kategoriassa: Tapahtumat — silmukka 10:48 tiistai, kesäkuu 6, 2017

Julkineulomisen päivää vietetään lauantaina 10.6. World Wide Knit in Public -päivä juhlistaa neulojien yhteisöllisyyttä ja tuo meidät käsityöharrastajat näkyville ja ihmisten ilmoille.

Kaikkien neulojien ja virkkaajien kunniaksi nautimme torikahvit Tammelantorilla Cafe Tilkassa lauantaina klo 10-11. Mikäs sen julkisempaa, kuin torilla tapaaminen!

Torikahvien jälkeen neulonta jatkuu Silmukan neuletapaamisessa aina kello 16 saakka.

Tervetuloa mukaan!

 

Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/1029071110563877

Knit in Public sivusto: www.wwkipday.com

 

Kevään kursseja

Kategoriassa: Neulevinkit,Tuotteet — silmukka 11:37 perjantai, huhtikuu 28, 2017

 

Silmukka täyttää puoli vuotta toukokuun 15. päivä, ja sen kunniaksi aloitellaan myös kurssitoimintaa! Touko-kesäkuulle on tulossa muutama kurssi, joista tarkemmat kuvaukset löytyvät alta. Kursseille voit ilmoittautua puhelimitse, sähköpostilla tai ihan kasvotusten putiikilla. Yhteystiedot löytyvät täältä. Kurssit sopivat aloittelijoille, tai myös osaamisen laajentamiseen ja inspiraation hakemiseen kokeneemmille neulojille. Kurssilaisille talo tarjoaa kahvit ja teet, sekä alennuksia tuotteista! Ilmoittautumiset ovat sitovia.

 

Neule-englannin perusteet  – Torstaina 18.5.2017 klo 17-19

Neulontaa englanniksi ja netissä! Haluaisitko laajentaa osaamistasi tai kiinnostaisiko kansainväliset neulepiirit? Olisiko kiva kokeilla uusia ohjeita, mutta englannin kieli jännittää? Tuntuuko lyhenteiden koodikieli mahdottomalta selvittää? Tule mukaan neule-englannin lyhyeen oppimäärään! Englanninkielisiä ohjeita on maailmassa vaikka kuinka paljon, ja nyt sinullakin on mahdollisuus päästä niitä hyödyntämään.

Kurssilla käydään läpi sanastoa, lyhenteitä ja joitakin tekniikoita, joita ohjeissa tulee usein vastaan. Saat myös mukaasi sanastomonisteen, josta on apua myös jatkossa. Neulomme (tietenkin englanniksi) pienen mallitilkun, jotta pääsemme kokeilemaan ohjeiden lukemista käytännössä.

Saat myös vinkkejä internetin ihmeelliseen maailmaan! Ohjeita, apuvideoita ja muita neulojia löytyy ympäri maailmaa ja tutustumme myös lyhyesti netin mahdollisuuksiin. Neule-englannin taitosi pääsevätkin heti parhaiten käyttöön, kun löydät kansainvälisen neulojayhteisön verkossa.

Kurssille voit tulla mukaan, vaikket olisi neulonut paljoa. Neulomaan voi opetella myös englanniksi! Vaatimuksena on perustaidot, kuten oikeat ja nurjat silmukat, mutta muuten tekemällä oppii. Englannista on myös hyvä olla perustaidot, mutta neulesanastoa sinun ei tarvitse vielä osata valmiiksi.

Mukaan tarvitset lankakerän lopun ja lankaan sopivat puikot pienen harjoitustilkun neulomiseen. Voit myös hankkia tarvikkeet Silmukasta, kurssilaisille on kurssipäivänä voimassa alennus -10 % kaikista ostoksista.

Kurssin hinta on 35 € ja se sisältää opetuksen, sanastomonisteen sekä kahvit ja teet. Opena toimii Silmukan yrittäjä Elli.

 

Yhden vyyhdin huivi – Tiistaina 23.5.2017 klo 17-19

Huivien neulominen on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa! Tällä kurssilla neulotaan ihana huivi yhdestä vyyhdistä. Saat neuvot ja vinkit, sekä ohjeen ja opastuksen alkuun.

Kurssi sopii aloittelijoille, mutta perustaidot kuten oikeat ja nurjat silmukat on hyvä osata. Huivissa käytettävät tekniikat ja ohjeiden koukerot käydään yhdessä läpi. Saat myös apua ja vinkkejä lankojen valinnassa!

Voit tuoda oman vyyhdin, tai hankkia sopivan langan Silmukasta. Materiaaliksi sopii parhaiten vyyhdillinen jotakin pehmoista ja kaunista lankaa, jossa on noin 360-420 metriä 100 grammassa.

Ohjeista tarjoamme kaksi vaihtoehtoa, joista voit valita mieleisesi joko englannin tai suomen kielellä. Inspiraatiota saat myös siihen seuraavaan huiviprojektiin, koska huivejahan ei voi koskaan olla liikaa!

Kurssille tarvitset mukaan: 100 g / n. 400 m pehmoista lankaa, ja siihen sopiva 80 cm pyöröpuikko, jonka koko olisi 3.5mm – 4mm. Langan ja puikot voit hankkia myös Silmukasta, kurssilaisille on kurssipäivänä voimassa alennus -10 % langoista ja tarvikkeista! Jos haluat, voit käydä hankkimassa ne jo etukäteen ja kerimässä langan valmiiksi kurssia varten.

Opena toimii Anu Ahoniemi. Anu on neulonut koko ikänsä, ja viime vuosina neuleet ovat kohonneet aivan uudelle tasolle kansainvälisen neuleyhteisön ansiosta. Anun suunnittelemia neuleohjeita löytyy verkosta Ravelrystä.

Kurssin hinta on 35 € sisältäen opetuksen, vinkkimonisteen sekä kahvit ja teet.

 

Kesäkenkätyöpaja – Torstaina 1.6.2017 klo 17-20

Kesäkengät varvastossuista tuunaamalla! Edukkaista ja keveistä flipflopeista saa tuunattua upeat keveät kesäkengät. Virkataan yhdessä espadrillot tai sandaalit, pohjana käyttäen vaahtomuovisia flipflop-lipsuttimia eli varvastossuja :)

Materiaalit saat Silmukasta, tai voit tuoda ne myös mukanasi. Kenkiin tarvitaan siis:

– Maahtomuoviset tai kumiset kesälipottimet, joista pystyy pistämään neulalla läpi. Nahkaiset pohjat eivät siis tähän tarkoitukseen sovi.

– Puuvillalankaa ja lankaan sopiva virkkuukoukku. Parhaiten ohjeisiin sopii noin 4mm koukku ja siihen sopivan paksu lanka. Muutkin kasvikuidut, kuten pellava, viskoosi, tai vaikkapa hamppu käyvät myös.

Kurssin hinta on 35 € ja siihen sisältyy varvastossut pohjalliseksi. Jos tuot omat flipflopit, kurssin hinta on 30 €. Kerrothan kengännumerosi ilmoittautumisen yhteydessä! Kurssin hintaan sisältyy myös kahvit ja teet. Kurssilaisille on voimassa alennus 10 % kaikista langoista ja tarvikkeista, joten voit hankkia ne myös Silmukasta.

Opena toimii Silmukan yrittäjä Elli.

 

 

Ystävänpäivän Knit Along

Kategoriassa: Neulevinkit — silmukka 20:23 perjantai, helmikuu 10, 2017

 

Parasta neulomisharrastuksessa on yhteisö ja ystävät, joita olen sen kautta saanut. Muilta neulojilta saa hurjasti ideoita, inspiraatiota, tukea, kannustusta ja neuvoja. Jonkin aikaa sitten ystävä ehdotti yhteistä hauskaa neulomusprojektia. Kyseinen kaverineulomus on Ysolda Teaguen ja Tiny owl knitsin BFF Cowl. Se on ihanan muhkea huivi, joka koostuu kahdesta lenkistä ( tai silmukasta 😉 ), joista toinen neulotaan itse ja toisen neuloo kaveri. Aivan hurmaava idea!

© Marc Smollin

Ystävänpäivän innoittamana aloitammekin nyt Katja-kaverin kanssa neulomaan tätä hauskaa BFF huivia. Se on samalla myös Silmukan ensimmäinen  KAL eli Knit Along. Lähde sinäkin mukaan huivineulontaan kaverin kanssa! KAL starttaa tiistaina 14.2. mutta mukaan ehdit myöhemminkin. Ystävänpäivänä Silmukassa pidetään myös neuletapaaminen ja putiikki on auki seitsemään asti. Huivia voi aloitella ja suunnitella vaikka silloin!

Huiviin tarvitaan hieman paksumpaa aran- tai worsted-vahvuista lankaa. Paksusta langasta neulottu huivi syntyy nopeasti :)  Minä ja Katja neulomme omamme Sandnesin Lama-langasta, joka on hieman paksumpaa kuin ohjeen lanka, mutta soveltuu kivasti myös.

BFF Cowl

Ohje on ilmainen ja löytyy Knitty.comista täältä. Lähde ystävän kanssa mukaan neulomaan! Mielellämme seuraamme edistymistä, joten jos julkaiset kuvia Instagramissa, merkkaa ne #BFFsilmukkaKAL niin löydämme kuvasi :)

 

Tärkeät tarvikkeet

Kategoriassa: Tuotteet — silmukka 12:14 perjantai, helmikuu 3, 2017  Tagit , , ,

Silmukka on pieni ja söpö, ja myös neule- ja käsityötarvikkeiden valikoima on pieni. Siksi nämä apuvälineet ovatkin tarkoin valittuja ja harkittuja. Neuletarvikkeet ovat kaikki sellaisia, jotka itse olen havainnut mainioiksi ja hyödyllisiksi.

Uusimpana lisäyksenä valikoimaan saapui Koti meidän-verstaassa käsin tehdyt pyöröpuikon pidikkeet. Nämä pienet kuutiot on valmistettu kotimaisesta puusta; saarnista ja jalavasta. Suomi100-juhlavuonna nämä kotimaista paikallista käsityötä edustavat näppärät pidikkeet sopivat ehdottomasti Silmukkaan. Itse olen näitä aikoinaan hankkinut useampaa kokoa, ja ne ovat olleet ahkerassa käytössä. Ilo ja yllätys olikin suuri, kun kuulin että niiden valmistaja on kangasalalainen Lauri Seppälä, ja että hän olisi innokas tekemään pidikkeitä vielä!

pidike3

Näissä kuutioissa yhdistyy moni rakastamani asia: paikallinen tuote, lähituotanto, käsityö, puutyöt, kotimainen materiaali, laatu, nerokas muotoilu, pelkistetty design ja ennen kaikkea käytännöllisyys. Pidikkeet ovat myös uniikkeja – jokainen on oma yksilönsä! Ideanakin tämä tuote on ainutkertainen. Sukkapuikoille löytyy monenlaisia käteviä ja kauniita pidikkeitä, mutta pyöröpuikoille huomattavasti vähemmän. En ole vastaavaa välinettä nähnyt missään muualla.

Pidikkeitä löytyy 4 kokoa - 2,5 mm, 3 mm, 3,5 mm ja 4 mm puikoille.

Pidikkeitä löytyy 4 kokoa – 2,5 mm, 3 mm, 3,5 mm ja 4 mm puikoille.

Kun neuletöitä kuljettaa mukanaan, tämä apuväline on mitä tärkein! Puikkopidike (tai silmukkastoppari) pitää silmukat paikallaan puikolla, eivätkä puikon päät pistele läpi pussukoista ja laukuista. Pidikkeestä on toki hyötyä myös kotioloissa. Yhtälailla stoppari pitää neuletyön silmukat kurissa käsityökorissa, sohvan selkänojalla ja erinäisissä muissa säilytyspaikoissa :)

Silmukat pysyvät paikallaan!

 

 

Valkeata joulua

Kategoriassa: Mietteitä — silmukka 22:51 perjantai, joulukuu 23, 2016

Haluan kiittää kaikkia teitä yhteistyökumppaneita, asiakkaita, ystäviä, rakkaita. Olette minulle elintärkeitä.

Silmukka ei laittanut tänä vuonna joulukortteja tai lahjoja. Sen sijaan lahjoitin nuo varat WWF:n kautta arktisten lajien suojeluun.

Joulun aikaan on erityisen helppo huomata lumen puuttuminen. Jopa kaupunkilaisena ilmaston muuttuminen on nähtävissä, ihan konkreettisesti. Näin vuoden pimeimpänä aikana musta maa ja synkkyys väsyttää ja lannistaa. Erityisesti lumi ja jää olisi elintärkeää arktisille eläinlajeille, kuten jääkarhulle, naalille ja norpalle. Toivon, että pienillä teoilla arjessa ja tällä pienellä lahjoituksella voin omalta osaltani vaikuttaa tulevaisuuden talviin ja jouluihin. Toivon norpille muhkeita pesäkinoksia ja teille kaikille iloa pursuavia pulkkamäkiä, lumiukkoja ja lumen tuomaa valoa.

Rauhallista joulua ja upeaa, innostavaa uutta vuotta!

 

WWF

Viime hetken pehmoisia lahjoja

Kategoriassa: Helppoa ja nopeaa,Neulevinkit — silmukka 14:43 keskiviikko, joulukuu 14, 2016

Moikka jouluvalmisteluiden keskelle! Aiemmin kirjoittelin Easy-langasta, josta syntyy nopeasti viime hetken lahjat pukinkonttiin. Vielä on reilu viikko aikaa jouluun, ja tässä muutama vinkki lisää nopeisiin neuleisiin.

Debbie Blissin Paloma on yksi hyvä esimerkki nopeasta ja helposta lahjamateriaalista. Alpakan ja villan pehmoinen sekoitus taipuu hyvin esimerkiksi huiviksi tai pipoksi, joka ei varmasti kutita, mutta lämmittää suloisesti. Minun suosikkiohjeeni Palomalle on Jonna Hietalan pipo ja tuubihuivi, jotka julkaistiin jo muutamia vuosia sitten. Pipon ohje löytyy vielä Viimeinen Silmukka-blogista. Paksua Palomaa voi neuloa 8-10 mm puikoilla ja kahdesta vyyhdistä syntyy pipo, kolmesta lämmin huivi. Mukavan simppeli tuubihuivi syntyy vaikka ilmaisella Gap-tastic Cowl-ohjeella.

Muhkean pehmeä Paloma

Muhkean pehmeä Paloma

Pehmeän luonnollinen Lama

Pehmeän luonnollinen Lama

Unelmanpehmeä Sandnes Garnin Lama on sataprosenttista laamaa nimensä mukaisesti, ja tämä saattaa olla yksi pehmoisimmista langoista ikinä! Lamasta on neulottu villatakkeja ja huiveja, mutta tämä on erityisen oivallinen pipolanka! Peruspipo syntyy esimerkiksi Jared Floodin Turn a Square-ohjeella. Itse neuloin tämän 5 mm puikoilla mallikappaleeksi kaupalle, mutta se päätyikin mieheni päähän ja putiikkiin asti se ei koskaan päässyt :) Lama on ihanan pehmoista neulottavaa, ja pipo on siis myös käyttäjän mieleen! Ystäväni oli myös neulonut Lama-pipon Meiju K-P:n Latu-ohjeella, ja siitäpä vasta kaunis tulikin! Latu sopii moneen päähän ja palmikko-yksityiskohta antaa mallille luonnetta. Ohje ei kuitenkaan ole liian vaikea ja se neuloutuu nopeasti! Ilmainen ohje löytyy suomeksi ja englanniksi Ravelrystä. Kahdesta kerästä riittää mukavasti lankaa pipoon.

Pehmoinen Lama-pipo Turna a Square-ohjeella Ja Paloma tuubihuivi ovat suosikkiyhdistelmä pakkasilla!

Pehmoinen Lama-pipo Turn a Square-ohjeella ja Paloma tuubihuivi ovat suosikkiyhdistelmä pakkasilla!

Easy on helppo

Kategoriassa: Helppoa ja nopeaa,Neulevinkit — silmukka 12:44 lauantai, joulukuu 10, 2016

Joulu on kahden viikon päästä! Hurjan nopeasti on tämä syksy mennyt. Minulla on ollutkin aikamoinen elämänmullistus kaupan avaamisen kanssa, mikä varmasti selittää tuota ajan juoksemista… Perinteisesti olen tykännyt perheelle tehdä lahjoja itse, ja yleensä neulominen on alkanut jo syksyllä. Ainahan sitä täytyy jouluaaton aattona vielä jotakin viimeistellä, mutta melkein aina on kaikki valmistunut ajoissa. Yhtenä jouluna tosin sisko sai paketista huivin, jossa oli vielä puikot kiinni… mutta kyllä se joulunpyhinä valmiiksi tuli 😉

Tänä vuonna en ole todellakaan aloittanut ajoissa! Siksipä olen ihastunut paksuihin muhkeisiin lankoihin, joista neuloo nopeasti valmista. Tässä pari vinkkiä, mikäli jollain muullakin olisi tarvetta viime hetken pehmeille paketeille…

Leeruskan peruspipo

Leeruskan peruspipo

Norjalaisen Sandnesin langoista löytyy kivoja materiaaleja nopeisiin asustelahjoihin. Esimerkiksi Sandnesin Easy-lanka on myös nimensä mukaisesti helppo! Tämä yksisäikeinen paksu villalanka sopii mainiosti asusteisiin. Neuloin Easystä raitalapaset, ja ohje niihin löytyy kirjoituksen lopusta. Veera (Ravelryssä Leeruska) neuloi Easystä Ison Peruspipon, ja siitäpä tulikin hieno! Leeruskan Ravelry-sivulta löytyy ohje ja silmukkamäärät tämän pipon tekoon. Ja mikä parasta, tämä syntyi vuorokaudessa! Siskoni teki samaisesta langasta pipon virkkaamalla, ja hienosti Easy soveltui myös koukulle. Leeruskan pipoon riitti kaksi kerää, mutta virkattuun pipoon meni kolmatta kerää myös, yksi kerä vaaleaa ja kaksi kerää tummempaa vihreää.

easypipo-anni

Sisko virkkasi hienon Easy-pipon, joka sopii koko perheelle :)

 

image1

Helpot raitalapaset

Tarvikkeet: Sandnes Garn Easy-lankaa 90 g (kaksi kerää), 6 mm puikot (sukkapuikot tai 80 cm pyöröpuikko jos käytät Magic Loop-tekniikkaa), 2 silmukkamerkkiä, jämälankaa tai silmukkapidike, päättelyneula.

Kaksiväriset raitalapaset syntyvät kahdesta kerästä, yksi kerä kumpaakin väriä. Voit tehdä lapaset myös yksivärisenä, jolloin tarvitset kaksi kerää samaa väriä. Mallin lapaset on neulottu kolmesta väristä ja kerästä, jolloin lankaa jää yli muuhunkin! Raidoitustapa ja tiheys on vapaa, mutta esimerkkilapasissa on raidoitettu aina 4 kerrosta yhtä väriä.

Selitykset – Peukalokiilan lisäykset:

LO = lisää yksi silmukka, oikealle kallistuva lisäys (nosta silmukoiden välinen lanka vasemmalle puikolle takakautta, neulo oikein etureunasta)

LV = lisää yksi silmukka, vasemmalle kallistuva lisäys (nosta silmukoiden välinen lanka vasemmalle puikolle etukautta, neulo oikein takareunasta)

Kärkikavennukset:

ssk = ”slip slip knit”. Nosta seuraava silmukka neulomatta oikealle puikolle vasemmalta oikealle (eli kuin neuloessa). Nosta myös sitä seuraava silmukka samalla tavalla. Siirrä molemmat juuri nostetut ja ympäri käännetyt silmukat takaisin vasemmalle puikolle: nyt sinulla on vasemman puikon 2 ensimmäistä silmukkaa käänetty toiseen suuntaan. Neulo nämä kaksi silmukkaa nyt takareunoistaan yhteen. (Voit käyttää myös ylivetokavennusta, mutta tämä on näppärä ja nätimmän näköinen vasemmalle kallistuva kavennus.)

2oy = neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen

 

Aloitus:

Luo 6 mm puikolla 28 silmukkaa.

Neulo pyöröneuleena 2 o, 2 n joustinneuletta. Raidoita samalla ja neulo yhteensä 12 kerrosta, tai kunnes varsi on sopivan korkuinen.

image13

Peukalokiila antaa lapaselle muotoa

Varren jälkeen vaihda sileään neuleeseen. Neulo sileää neuletta 1 krs. Ensimmäisen kerroksen jälkeen aloita peukalokiila: Neulo 15 s oikein, lisää silmukkamerkki, LO, 1 o, LV, lisää toinen merkki, neulo kerros loppuun oikein. Tee lisäykset joka kolmannella kerroksella samoin silmukkamerkkien välissä. Jatka lisäyksiä, kunnes merkkien välissä peukalokiilassa on 9 silmukkaa. (Toisessa lapasessa neulo 12 s oikein, lisää merkki, LO, 1 o, LV, lisää merkki, neulo kerros loppuun. Näin saat peukalon vasemman käden lapaseen :)

Seuraavalla kerroksella neulo merkkiin asti, poista merkki, siirrä 9 s jämälangalle tai silmukkapidikkeeseen, luo 3 s, poista toinenkin merkki ja neulo kerros loppuun.

Neulo kämmenosuutta (puikoilla 30 s) noin 16 kerrosta, tai kunnes korkeus on 4 cm sormenpäistä.

Aloita kärkikavennukset:

1. krs: 1 o, ssk, 9 o, 2oy, 2 o, ssk, 9 o, 2oy, 1 o. Kavennettu 4 s, jäljellä 26 s.

2. krs: neulo kaikki silmukat oikein

3. krs: 1 o, ssk, 7 o, 2oy, 2 o, ssk, 7 o, 2oy, 1 o. Jäljellä 22 s.

Toista kavennukset samoin lapasen kummassakin reunassa joka toisella kerroksella, kunnes jäljellä on 10 s. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. Päättele langanpäät.

 

Miksi Silmukka?

Kategoriassa: Mietteitä — silmukka 15:37 tiistai, marraskuu 22, 2016

Silmukka on ollut nyt auki viikon. Kulunut viikko on ollut mukava, yllättävä, kiireinen ja täynnä iloa! Olen erityisen iloinen siitä, että neulojat ovat jo ensimmäisen viikon aikana löytäneet mukavasti perille Tammelantorin kulmalle. Välillä on ollut jopa ihan vilkasta ja useampia naisia on istunut seuranani neulomassa ja rupattelemassa. Kiitos kaikille, jotka olette käyneet ilostuttamassa minua!

Arki alkaa pikkuhiljaa muodostua ja pääsen keskittymään tähän ihanaan uuteen työhöni lankakauppiaana. Edelliset kuukaudet ovat menneet valmistelujen parissa, ja tekemistä on ollut paljon. Siinä tohinassa melkein on päässyt unohtumaan mitä oikein olen ollut tekemässä – tai ehkä sitä ei ole ehtinyt ajattelemaan. Nyt alan vasta ymmärtämään, että tässä sitä nyt ollaan yrittäjänä. Hurjaa!

Moni on kysellyt miten tähän kauppiaaksi päädyin, tai olenko ollut aikaisemmin yrittäjänä. Olenko suunnitellut tätä jo pitkään? Olen vastannut Kyllä ja Ei. Toisaalta päätös syntyi hyvin nopeasti ja yllättäen, toisaalta ajatus on jollain tasolla muhinut jo vuosia. Vanhempani ovat molemmat olleet yrittäjiä, joten yrittäjän arkeen tutustuin jo kotona nuorena. Äidilläni oli käsityöpuoti Tallipihalla kymmenisen vuotta sitten, ja siellä olin minäkin töissä. Hetken jopa sijaistin yrittäjää ja pyöritin puotia itse. Kymmenen vuoden päästä ja erinäisiä työpaikkoja myöhemmin voin sanoa, että se oli paras työpaikka ikinä.

Palkkatöissä olen ollut reilun kymmenen vuotta, ensin opiskelujen ohella ja sitten vakituisena ja kokopäiväisenä. Edellisessä työpaikassani vakuutusyhtiössä olin yhteensä viisi ja puoli vuotta erilaisissa tehtävissä. Työ oli mukavaa ja haastavaa ja työkaverit olivat huippuja. Esimiesnainenkin oli aivan huippu, sehän nyt yleensä mättää jos jokin :) Mutta kuitenkin alkoi tuntua, että voisin tehdä jotain josta todella nauttisin, johon olisi intohimoa ja paloa ja jaksamista. Olen aina ajatellut työn olevan vain työtä, jotakin mitä on tehtävä jotta voi elää kuten haluaa. Kunhan työ ei ole täysin tylsää, niin kelpaa minulle. Kesällä ajatusmaailmaani ravisteltiin ja mieleen hiipi ajatus, että kenties työ voisikin oikeasti olla vielä antoisampaa ja rakastettavaa. Voisiko se olla mahdollista? Kuitenkin olen huomannut tekeväni töitä tosissani ja panostavani siihen antaumuksella. Jospa panostaisinkin johonkin minulle todella tärkeään? Sitoutuisin tekemään itselleni? Stressaisin omista asioistani enkä jonkun toisen?

Oma putiikki on ollut ”sitten kun voitan lotossa”-tasoinen haave vuosia. En oikeastaan tiennyt mitä myisin kaupassani, mutta jotain kivaa ja söpöä. Istuisin siellä ja tekisin käsitöitä. Ehkä kahvila? No ei, en osaa leipoa kyllä yhtään :) Ajatus lankakaupasta ei ole ollut päällimmäisenä mielessä näissä haaveissa. Se johtui varmaankin siitä, että Tampereella oli jo maailman ihanin lankakauppa, jossa itse olin asiakkaana. Joskun vitsailin tuolla samaisessa Lankakauppa Kerässä, että tiedän mitä tekisin jos saisin valita, mutta kun Kerä on jo olemassa. Kesällä sitten Kerä meni myyntiin ja lähti Tampereelta länsirannikolle Kemiönsaarelle. Jälkeen Tampereelle jäi neulojien yhteisö vailla tapaamispaikkaa, minä yhtenä heistä. Aktiivinen porukka kokoontui kuitenkin vielä lasillisen äärellä tai kahviloissa. Yksi ovi sulkeutui, mutta se avasi minulle mahdollisuuden johonkin uuteen.

Ajatus yrittäjyydestä ja lankakaupasta kaihersi mielessä kesän ja syksyn ajan. Mietin, olisiko minusta yrittäjäksi, olisiko minusta lankakauppiaaksi? Enhän kuitenkaan ole opiskellut käsityöalaa tai muuten ollut ammattilainen tässä. Olen vain harrastaja, hurahtanut lankoihin ja neulomiseen. En päässyt ajatuksesta kuitenkaan eroon, joten oli tehtävä päätös ja alettava pistämään putiikkia pystyyn. Elämäntilanne kuitenkin on nyt juuri mainio siihen ja puolisokin suhtautui unelmiini kannustavasti. Eihän minun kai tarvitse kaikkea osata ja tietää? Aina voi opetella ja kehittää itseään. Kyllä se nyt on yritettävä, tai sitten harmittaa kymmenen vuoden päästä kun en kokeillut.

Kun liiketila löytyi, se oli viimeinen tikki tähän kankaaseen. Sen jälkeen kaikki tapahtui nopeasti ja tempaisi mennessään. Työuran hoidin loppuun yrittäen keskittyä siihen mahdollisimman hyvin. Viimeisen työpäivän jälkeen seuraava kuukausi suunniteltiin, maalattiin, selvitettiin ja tilattiin lankoja. Ja nyt sitten kuukausi töistä lähdön jälkeen on Silmukka auki. Aika hyvin vaikka itse sanonkin :) Itse en kuitenkaan olisi yksin saanut kaikkea hoidettua. Isä, äiti, rakas siippa ja maailman parhaat siskot ovat auttaneet minua hurjasti. Siitä olen äärimmäisen kiitollinen, ja en tiedä miten ikinä hyvitän heille sen kaiken avun ja välittämisen. Aivan upea perhe minulla!

Sellainen on tarina Silmukan synnystä. Nyt jännityksellä odotan mitä tulevaisuus tuleman pitää. Toivottavasti saan tehdä tätä vielä pitkään ja syventää harrastustani ja taitojani tässä työssä. Eniten toivon, että saisin muille myös tartutettua käsitöiden iloa, lankarakkautta ja hyvää mieltä.

Toivottavasti tavataan Silmukassa!
Terveisin kauppias Elli

image1

Ensimmäisen päivän jälkeen oli hyvä pysähtyä ja ihailla putiikkia. Skool!

Moikka maailma!

Kategoriassa: Mietteitä — silmukka 0:25 tiistai, lokakuu 25, 2016

Silmukan kotisivuja päivitetään pikkuhiljaa, kunhan kauppias oppii käyttämään niitä :)

Kirjoittelen blogiin kuulumisia kaupalta ja elämästä yleensä.

terkuin kauppias Elli